About

61158_104616379603345_5932077_nStijn Claikens werd geboren 1978 te Leuven en groeide op in Linden. In de kleuterklas was hij het enige kind dat met de zwarte wasco figuren wilde tekenen in plaats van vlakken op te vullen met frisse kleuren.

Vanaf het vierde middelbaar koos Stijn voor Sint Lukas Brussel. Het was niet evident een keuze te maken tussen de verschillende richtingen, maar hij studeerde af in 1997 in de richting binnenhuisarchitectuur en koos daarna voor een specialisatiejaar ruimtelijke vormgeving.

Tijdens zijn masteropleiding in de beeldende kunsten aan de academie van Antwerpen koos hij voor vrije monumentale vormgeving, vooral omwille van het vrij atelier wat een groot deel van de opleiding uitmaakte. Bij zijn afstuderen behaalde hij de prijs van de richting.

Naast zijn interesse in (ruimtelijke) vormgeving was Stijn ook altijd geboeid door schilderkunst. Hij volgde nooit een opleiding schilderkunst, maar leerde het zichzelf aan. De keuze voor deze discipline lag in een interesse voor het materiaal, de werkwijze en het snelle resultaat. Het proces is kort en je hebt het als kunstenaar helemaal zelf in de hand. De keuze voor het schilderen zorgde ervoor dat hij geconfronteerd werd met zijn eigen technische kunnen, hierbij geïnspireerd door de groten der aarde. Hij onderzocht de werkwijze van de grote schilders en probeerde de technieken zelf uit.

Naast het schilderen leerde Stijn, eveneens autodidact, werken met grafische programma’s, in eerste instantie om ruimtelijke ontwerpen te visualiseren. Het snelle en directe van deze programma’s maken ze bijzonder interessant voor de kunstenaar. Meer en meer koos Stijn, ondanks zijn opleiding, voor grafiek en schilderkunst.

In zijn schilderwerken vertrekt Stijn heel vaak van foto’s en creëert zo bevreemdende composities. Op basis van verschillende beelden maakt hij een nieuw beeld dat hij met olieverf op een doek of deck schildert. Hij kiest beelden door te kijken naar zijn directe omgeving en maakt deze beelden speciaal in al hun banaliteit. Zijn grafische ontwerpen variëren van affiches voor muziekgroepen of evenementen tot stickers en prints voor skateboard of T-shirts.

Stijn werkt als lector plastische opvoeding en project kunstvakken in de lerarenopleiding, waardoor vormgeving en kunstbeschouwing permanent deel uitmaken van zijn leven.